2017. július 11., kedd

MACBETH


Július 9., 10. 
Színházi hiedelmek szerint a darab tragikus sorsú főhőse nevének kiejtése balszerencsét hoz, ezért gyakran csak mint a "Skót darab"-ot emlegetik. - mondja a Wikipédia. Szeretem ezt a találmányt. Támogasságok!

Szerencsére ezen a két napon nem történt Gyulán semmilyen szerencsétlenség, legalábbis olyan nem, ami a színházhoz kapcsolódott volna. Még én sem törtem össze és nem vertem le semmit, pedig olykor jellemző rám. Ha egyszer reggel elkezdem, nap végéig tart az átok...

Nagy Andrástól hallottuk, hogy sajnos a magyar színháztörténetben is előfordultak tragédiák egy-egy próbafolyamat, vagy előadás alatt. Egy vígszínházit emelt ki, amelyben Eszenyi Enikő játszotta Lady Macbet-et és sajnos egy fiatal színészkolléga tragikus balesetet szenvedett. Igyekszem is sebesen papírra vetni, akarom mondani képernyőre pötyögtetni gondolataimat, hogy mihamarabb újabb teendőimhez térhessek. Ma este vidám este jő.

Machbet, Machbet, Machbet. Leírtam háromszor is, még minden rendben.

Induljunk  ki a szeretett Mindenttudónkból. Először is a Wikipédia ezt az illusztrációt hozza:
forrás: Wikipédia
 W.: Poster of Thos. W. Keene in William Shakespeare's MacBeth, c. 1884.

Képek a fesztiválra meghívott Macbeth előadásokból: íme egy kétszereplős, amelynek a címe: (Lady) Macbeth-ek, egy férfi és egy nő játszotta,

Fenyves Márk és Mándy Ildikó
valamint egy egyszereplős, amit egy férfi játszott, a címe az eredeti volt, Macbeth, ám az alcíme a következő: Az egótól a Taoig.

Peter Cizmar


Wikipédia: A Macbeth egy királygyilkosságról és annak következményeiről szól, és a XI. századi középkori Skóciában játszódik. A mű 1603 és 1606 körül keletkezhetett. A bemutatásáról szóló első írásos feljegyzések 1611-ben születtek. Shakespeare legrövidebb tragédiája.

A kétszereplős Lady Macbeth-ek előadásban a szerepeket két táncszínész adta elő beszéd nélkül, csak mozdulatművészeti és táncelemekkel.
Peter Cizmar szlovák színész azonban a többszereplős mű nagy részét egyedül adta elő, prózában.

Wikipédia: A tragédiák közül a Macbeth a legrövidebb, a Fólióban 21 oldalt foglal el. A szövegben kifejezetten sok színpadi instrukció, zörej, hang, látványelem van.

Látvány: Lady Macbeth-ek esetében két, csövekkel átszőtt drótépítmény, abroncsruha nagyságúak, amiről lehetett sejteni az előadás elején is, hogy bele fognak bújni, sok füst, vöröses, lila színek.


A szlovák előadás esetében abszolút egy szemétkupac, sok-sok fekete kukászsák, vélhetően egy hajléktalan adja elő, vagy vízionálja? a történetet.



A Wikipédia még hosszasan ír a mű képi világáról, amit egy professzor megpróbált kielemezni szövegeimből. Röviden: emberre nem illő ruházat, visszhang, visszaverődés, fény és sötétség, bűn és az azokhoz társuló színpadi képek, kétértelmű beszéd, káosz, zavar, pusztítás, betegség, félelem, vér, gyilkosság, rettegés.

Ezen a két estén ezekből mind volt. A Lady Macbeth-ek inkább testi kísérletezésre utaló jelekkel konspiráltak, ezt jelölte az a két drótszerkeszet, amibe tölcséren keresztül vörösbornak tűnő, de akár vért is jelképezhető folyadékot töltöttek, illetve a mini gurulós betegágyak, amin hátukon vagy hasukon kúszva-gurulva közlekedtek a szereplők. A boszorkányos vonal nagyon erős volt, a zene brutálisan hangzott, már-már megbetegedtem tőle. Hiába oldódott néha kellemesnek tűnő komolyzenével, az alatta maradt effektek nem oldották a feszültséget.


Kaludyna rendező az egyszemélyes Macbeth-tel viszont a lelki fejlődésünkben vagy éppen megrekedésünkben vájkált. Echart Tolle A most hatalma című könyve inspirálta, hogy a múltat hogyan dolgozzuk fel, hogyan létezünk/létezzünk a mostban, hogyan bocsájtjuk/bocsássuk meg magunknak bűneinket, stb., stb.. Mindezt egy hajléktalan szemével, aki egymaga érezte át az összes Machbet-történetbe írt szerepet.



Wikipéia: Rakodczay Pál már 1898-ban megjegyezte, hogy a Macbethben „a dialóg kevés, és a hős szerepében elenyésző csekély. Macbeth jóformán monodráma.” Rakodczay nem járt messze a valóságtól: a címszereplő 146-szor szólal meg a műben, míg Macduff és a Lady egyenként 59-szer, az utánuk következő Malcolm pedig csak 40-szer jut szóhoz; a többi karakter eltörpül mellettük is.

Az összes szereplőt nem sorolom fel, ha jól számolom, 28-an vannak. 

Pokoli meleg volt mindkét nap a Kamarateremben. Jó volt utána kimenni a csillagos ég alá az utcára.

A Divadlo Kontra, azaz az egyszemélyes előadás után kollégánk készített interjút az alkotókkal. Kifaggatta őket a spirituális vonalról, ami a tragédia-rendszerembe érkezett általuk. Tetszett a papucsuk.